דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תזונת תינוקות והגיל הרך 

מאת    [ 26/10/2011 ]

מילים במאמר: 1757   [ נצפה 22856 פעמים ]

בשלוש השנים הראשונות לחיי התינוק התפתחות המוח נעשית בקצב מהיר מאוד ולכן לתזונה יש חשיבות עליונה ומכרעת בתרומתה להתפתחות המוח.

בתקופה שעד גיל שלוש מוחו של התינוק הינו כמו ספוג, סופג כל גירוי-דיבור,צלילים,מראות,מגע,טעמים וריחות.

בתקופה הזאת לילד יכולת שיא ללמוד ולקלוט אינסוף אינפורמציה. 

הגירויים הרבים אליהם נחשף התינוק מפתחים את מערכת העצבים במוח. לעומת זאת, תזונה לקויה תביא לחסרים תזונתיים ותפגע בהתפתחות תקינה של המוח וזה ישפיע על יכולת הלמידה וקצב ההתפתחות של התינוק הן מבחינה קוגניטיבית והן מבחינה מוטורית.

  

תזונת תינוקות מהלידה ועד גיל 6 חודשים:

 עם הולדת התינוק ועד גיל 6 חודשים:  הנקה בלעדית או תמ"ל.

ארגון הבריאות העולמי מודע לחשיבות ההנקה וקובע כי תמ"ל היא אפשרות רביעית בסדר העדיפויות אחרי הנקה, וזה הסדר: הנקה, הנקה מבקבוק שאוב, הנקה מאם אחרת ורק רביעי בעדיפות: תמ"ל.

 מגיל שישה חודשים:  אפשר להתחיל לחשוף את התינוק למוצקים, סדר חשיפת התינוק למזונות עד גיל שנה:

ירקות, פירות, אגוזים - בצורת ממרח/חלב, דגנים.

 ירקות-דוגמאות: בטטה,קישוא,גזר,דלורית. בהמשך-אבוקדו.

בתחילה-טעימות בלבד, המטרה: שהתינוק יכיר את הטעמים.

החשיפה תהיה הדרגתית, כל יומיים,שלושה לחשוף לסוג אחר של ירק.

כדאי לתת כל ירק בנפרד. במידה ותופיע תגובה אלרגית, נדע מהו המאכל הגורם לכך.

עם זאת, אמהות שנוח להן יותר לתת לתינוק מיקס העשוי משניים שלושה ירקות זה בהחלט אפשרי (במידה ותופיע תגובה אלרגית נפריד שוב את הירקות ונבחן איזה מהם הוא האלרגן).

בשלב זה, עד גיל שנה, לא לחשוף את התינוק לירקות הבאים הנחשבים אלרגניים: תרד,סלק,ירקות ממשפחת הסולניים: עגבניות,חצילים,פטריות,ירקות מצליבים: כרוב,כרובית,ברוקולי,לפת,צנון,קולורבי.

 פירות-בננה,תפוח,אפרסק,אגס.בשלב זה, עד גיל שנה לא לתת פירות הדר.

 צורת ההכנה של המזונות גם תהיה הדרגתית, את הפירות והירקות בהתחלה יש לקלף, לתת אותם מעובדים ולא טריים, צורות ההכנה המומלצות: מעיכה,ריסוק,אידוי,בישול, מיצים. אפשר להוסיף ירקות ירוקים עליים: כוסברה,פטרוזיליה טחונים במרק.

 לא להמתיק בשום צורה ולא להמליח, לפירות יש סוכר טבעי ולירקות מלח טבעי.

אם נוסיף סוכר/מלח נשבש לתינוק את חוש הטעם הטבעי והוא יתרגל וידרוש את הטעמים האלה.

תינוקות לא נולדים עם טעמים, הכל עניין של הרגל.

 מוצקים ודייסות ביתיות חשוב לתת בקערה עם כפית ולא בבקבוק. ההתלמדות וההתנסות בחוויית האכילה חשובה מאוד להתפתחות התינוק.

 להלן ירקות ופירות שאין לתת טריים מאחר ועלולים לגרום לחנק: גזר חי, חסה, תפוח עץ טרי עם קליפה ולא מרוסק, ענבים שלמים.

 אגוזים-ניתן לתת אגוזים טחונים בלבד (אגוזים שלמים ואף קצוצים גס עלולים לגרום לחנק), חלב שקדים (קונים ממרח שקדיה שעשוי 100% ורק משקדים טחונים, מוסיפים מים ומכינים מזה חלב שקדים בהתאם להוראות היצרן ע"ג האריזה).

בשום אופן לא לתת אגוזים/שקדים קלויים וכן תמיד לקלף את הקליפה.

 דגנים - דייסות קוואקר, סולת מלאה - על בסיס מים, אפשר עם חלב שקדים או חלב אורז.לא להמתיק. 

אפשר להכניס דגנים נוספים, אשר בהתחלה מומלץ לתת אותם בתוך המרק: אורז,כסמת,גריסים,קינואה,פסטה,בורגול. לחם שחור אחיד כחטיף/נשנוש ביד.

לא ממליצה על לחמניה,פיתה,ביסקוויט. במקום זה לחם שחור אחיד ביד ייעשה את העבודה.

לא לתת דגנים מלאים בשלב זה, מאחר והם עתירי בסיבים החשובים מאוד לבריאות אך מערכת העיכול של התינוק עדיין לא בשלה דיה לעכלם.

 במבה-לא מומלץ, בניגוד לדעה הרווחת, במבה הוא מוצר מעובד ולא מזין.

 לא לתת דייסות ואוכל בלילה. חשוב לדעת כי התינוק כבר לא זקוק לזה! מדובר בתוספת קלוריות מיותרות, סכנת חנק שכרוכה באכילה מתוך שינה, טרחה מיותרת לאמא והרגל רע שיהיה קשה להיפטר ממנו אח"כ. אם התינוק דורש, כדאי לתת רק מים.גם בתהליך הגמילה מהנקה לא להתפתות ולא לתת תחליף חלב או דייסה בלילה, רק מים.

 תוך כחודש וחצי,חודשיים התינוק יכול לאכול 2 מנות מוצקים ביום: מנת מרק טחון (ירקות ודגן) ומנת פירות מעוכים. ככל שעובר הזמן לטחון פחות את המזון על מנת להרגיל את התינוק למרקמים גסים יותר.

 מוצרי חלב מגיל 9 חודשים: מוצרי חלב בלבד ולא חלב ניגר: המומלצים: יוגורט ביו 3% רגיל-חשוב להרגיל את התינוק לטעם היוגורט הרגיל ולא לתת יוגורטים המכילים סוכר, גבינת קוטג', גבינות רכות,מוצרי חלב עיזים.

ממוצרי החלב לא מומלץ לתת:

גבינות קשות, גבינות שמנת, גבינה צהובה, יוגורטים ומעדנים המכילים סוכר, מייצבים, חומרי טעם וצבעי מאכל, בניגוד לדעה הרווחת והמושפעת מפרסומות: דניאלה וגמדים הם אינם מזונות מומלצים לתינוק: דניאלה-מכילה סוכר וחומרים מייצבים מזיקים, גמדים-גם הם עתירי סוכר, גם שוקו לא מומלץ-עתיר סוכר והקקאו מעובד ופוגע בספיגת הסידן בגוף.

לא מומלץ לתת מוצרי דיאט-המכילים ממתיקים מלאכותיים ומזיקים, לא מומלץ לתת מוצרי חלב רזים, מתחת ל-3% שומן-הסידן צריך 3% שומן ומעלה לשם ספיגתו מעדן 0% או 1.5% לא יספק סידן.

 עוף - מגיל 9 חודשים בערך ורצוי יותר לקראת גיל שנה - עוף הודו או כנפיים - ללא עור ועצמות , טחונים, 3,4 פעמים בשבוע.

מגיל שנה אפשר לתת את העוף לא טחון וחתיכות גסות יותר (כמובן תמיד ללא עור ועצמות).

 שתיה: חלב אם/תמ"ל עד גיל שנה, מים-להרתיח עד גיל שנה, נענע חלוט במים-ללא המתקה, לא להרגיל לשתיה מתוקה-כל עוד הילד לא דורש,לא חושפים למתוק.

 - ארוחות קטנות ומגוונות.

- לא להכריח ילד לאכול, לא לעמוד לידו כמו שוטר.. להשתדל לא להאכיל.

- להקדיש זמן לאוכל ולא להאיץ בילד לסיים כי ממהרים.

 

עד גיל שנה לא לתת:       

-          דבש - בדבש יש רעלן-בוטולינום, לתינוק חסר האנזים שיודע לפרק אותו וזה יכול להביא לזיהום קשה.

-          חלב ניגר - חלב פרה לא מומלץ עד גיל שנה מאחר ויכול לעורר תגובה אלרגית, גם לא חלב עזים, אמנם הוא  

        דל יותר בחלבון החלב-קזאין וגם בסוכר החלב-לקטוז אך בד"כ תינוק שאלרגי לחלב פרה לרוב יהיה אלרגי 

        גם לחלב עזים.

-          ביצים - החלבון עשוי לגרום לאלרגיה.

-          בשר אדום - בשר אדום קשה לעיכול וכדאי להימנע עד גיל שנה.

-          דגנים מלאים: אורז מלא, שיפון, קמח מלא, פסטה מקמח מלא.בשל תכולת סיבים גבוהה.

-       דגים - מחשש לתגובה אלרגית.

-          טחינה- מחשש לתגובה אלרגית.

-          קטניות: סויה,שעועית,אפונה,מש,עדשים,חומוס,פול - לא לתת עד גיל שנתיים! קטניות קשות לעיכול גם במבוגרים, כל שכן כשמדובר בתינוק, מה גם שהאנזים שתפקידו לעכל  הקטניות חסר בתינוקות ולא פעיל כשורה עד גיל שנתיים וזה יוצר גזים,נפיחויות,עצירות ובעיות עיכול. 

מגיל שנה מומלץ לעשות בדיקות דם כלליות.

 החל מגיל שנה: מגיל שנה מערכת העיכול עובדת כמעט באופן מלא.ניתן להוסיף לתפריט:

-       פירות וירקות העלולים לעורר תגובה אלרגית,בהדרגה ובנפרד: פירות הדר, עגבניה, פירות אקזוטיים, סולניים ומצליבים (פירוט מופיע לעיל).

-       חלב ניגר-חלב פרה ורצוי חלב עזים שהכי דומה בהרכבו לחלב אם,

-       ביצה-1 ביום,

-       דגים-עדיף דגי ים העשירים באומגה 3 ופחות שמנים מדגי בריכה:  

        טונה,סול,מקרל,זהבון,הליבוט,סלמון,בקלה,סרדינים.במרק כקציצות או מעוך/טחון בהתחלה, לשים לב

        שיהיו מנוקים מעצמות.

-          דגנים מלאים - אורז מלא, שיפון, קמח מלא, פסטה מקמח מלא.

-          בשר אדום - קשה לעיכול, עתיר שומן רווי וכולסטרול לכן אני ממליצה לא יותר מפעם בשבוע.

-          טחינה - 2 כפות ביום טחינה מוכנה בבית או כף טחינה גולמית.רצוי לפזר את הכמות לפעמיים (כפית בכל פעם).

-          דבש

   

 אפשר להוסיף טחינה ושמן זית למרקים (אחרי שבושלו,בהגשה)-לא כמויות. כף ביום (לחלק ל-2 כפיות) מכ"א.

 קטניות - עדיין לא לתת, עד גיל שנתיים.

 מאכלים עם סכנת חנק:

בטנים, אגוזים, פופקורן, צ`יפס, גרנולה, תירס, קטניות שלמות, צימוקים, סוכריות ונקניקיות בצורת טבעות. 

ממתקים וחטיפים-  לדחות, כל עוד הילד לא דורש.

תחליפי מתוק - חלווה, ממרח שקדיה, טחינה גולמית עם דבש ביחד יהוו ממרח חלווה טעים, תמר לח ללא הקליפה וחתוך.

 

 תפריט דוגמא לגיל שנה:

 בוקר כשקמים:

דייסת קוואקר על בסיס מים/חלב שקדים/חלב אורז, לקראת סוף הבישול ניתן להוסיף מעט חלב פרה/עיזים

(בשלב זה לא ממתיקים, מגיל שנה וחצי אפשר להמתיק עם דבש וקורט קינמון).בעיקר בחורף מומלץ דייסה.

 

או: פרוסת לחם אחיד עם: אבוקדו/טחינה/קוטג'/גבינה לבנה/ביצה קשה או חביתה.

 

או: יוגורט ביו 3% + פרוסת לחם.

 

 

 ארוחת ביניים (כשעתיים שלוש אחרי א"ב):

פירות מרוסקים/טחונים/מעוכים.

 

ארוחת צהריים:

עוף/דג ,

דגן (אורז, קוסקוס,פסטה,בורגול,גריסים,כוסמת,קינואה),

ירק מבושל/מאודה/טרי.אפשר גם מרק, אבל להתחיל להרגיל גם לשלמים ובצורות הכנה אחרות.

 

ארוחת ביניים (כשלוש שעות אחרי א"צ):

יוגורט ביו 3% (אם לא נאכל בבוקר) או: פרוסת לחם עם שקדיה או עם טחינה ודבש.

 

ארוחת ערב:

ביצה אם לא נאכלה בבוקר (1 כל יום),

פרוסת לחם, כ- 2 כפות קוטג',

 2,3 זיתים חתוכים לחתיכות קטנות,

ירקות.

 

שתיה: מים, תה רצוי ללא המתקה או עם דבש. נענע חלוט במים בלבד וללא המתקה, מיצים סחוטים בבית: תפוז,לימון וכו'.

 

- מומלץ להעשיר סלטים או כריכים עם אגוזים טחונים.

- מומלץ להעשיר מרקים עם נבט חיטה.

 

תפריט דוגמא לגיל שנתיים:

 בוקר קימה:

דייסת קוואקר על בסיס מים/חלב שקדים/חלב אורז, לקראת סוף הבישול אפשר להוסיף חלב פרה/עיזים, ניתן להמתיק עם דבש וקינמון.בעיקר בחורף מומלץ דייסה.

 

או: כריך מלחם אחיד/מלא עם: אבוקדו/טחינה/חומוס/גבינה/ביצה/חביתה.

או: יוגורט ביו 3%.

  

ביניים (כשעתיים שלוש אחרי א"ב):

פרי,ירקות חתוכים,

כריך-אם לא נאכל בבוקר,

יוגורט-אם לא נאכל בבוקר.

 

צהריים:

עיקרי: עוף/דג (בשר אפשר פעם בשבוע ולא יותר),

או במקום מנה עיקרית: קטניות, מתחילים עם: אפונה, עדשים,מש (אח"כ: חומוס,פול,שעועית). (קטניה ודגן יחד=חלבון איכותי מהצומח)

תוספת: דגן: אורז מלא, קוסקוס,פסטה,בורגול,גריסים,כוסמת,קינואה

ירקות: חשוב לשלב בכל ארוחה?סלט/מרק/מאודים/מבושלים.

 

ביניים:

פרי,ירקות חתוכים,

תחליף מתוק: חלווה או חטיף בריאות.

 

ערב:

ביצה (אם לא נאכלה בבוקר. 1 ביום),

טונה (אם לא נאכל דג בצהריים) או: גבינה-2,3 כפות,

לחם אחיד/מלא או: דייסת קוואקר.

סלט ירקות עם כף שמן זית או טחינה.

 

שתיה: מים, תה רצוי ללא המתקה או עם דבש. נענע חלוט במים בלבד וללא המתקה, מיצים סחוטים בבית: תפוז,לימון וכו'.

 - מומלץ להעשיר סלטים או כריכים עם אגוזים טחונים.

- מומלץ להעשיר מרקים עם נבט חיטה.

 

להימנע ככל האפשר מ:

ג'אנק פוד, מזון מטוגן, מוצרים מעובדים,נקניקים, נקניקיות, מיונז, מרגרינה, מעדנים וגבינות שמנות, משקאות ממותקים.

 

להימנע מקמח לבן ומוצריו,סוכר לבן ומוצריו - בנוסף לערכים התזונתיים הירודים שבפחממות הריקות (להבדיל מהדגנים המלאים), מוצרים אלה הינם בעלי מדד גליקמי גבוה ולכן עם אכילתם הם מעלים את הסוכר בדם בבת אחת, אל מעל ערכי הנורמה-התחושה היא אנרגיה זמינה ותחושת שובע, אך כשהסוכר גבוה בדם זה לא טוב לנו ולכן הלבלב נדרש לייצר כמות גדולה של אינסולין על מנת להכניס את הסוכר לתאים, התנודות החדות האלה בסוכר לא טובות לנו, ובנוסף- כשם שהסוכר עלה בבת אחת, כך, לאחר כעשרים דקות, יורד הסוכר בבת אחת אל מתחת ערכי הנורמה והתחושה היא: חולשה, עייפות, חוסר ריכוז ורעב וכמיהה לפחממות נוספות.

 ממתקים/חטיפים: לדחות חשיפה לממתקים וחטיפים כל עוד הילד לא דורש, כשהילד מתחיל לדרוש-להגביל ל-1 ביום, אפשר בשעה קבועה-"שעת הממתק" או "שעת החטיף" ולא לכנות חטיפים/ממתקים בשם: משהו טעים, הפתעה או לתת כצ'ופר לאחר האוכל וכתנאי לאכילת הארוחה.

ורד שומרוני-נטורופתית בוגרת מכללת רידמן לרפואה משלימה-לימודי תזונה ונטורופתיה.מנהלת פורום תזונה ובריאות באתר - Bwoman , תזונאית במכון כושר Pro-life - לב בריא המתמחה בשיקום חולי לב,  מטפלת בתסמיני מחלה שונים-בקליניקה פרטית באזור המרכז: דיאטה,סכרת,לחץ דם,כולסטרול,צליאק,מחלות עיכול,לתקופת הריון והנקה ולאורח חיים בריא. מתן הרצאות בנושא תזונה ואורח חיים, ייעוץ תזונתי וליווי לגני ילדים,חישוב ערכים תזונתיים של מזונות לפרטיים ולבתי קפה/מסעדות.נייד: 052-6811825. מייל: veredshomroni@walla.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב